Παρουσιάστηκε επίσημα το νέο Jeep Grand Cherokee

Έπειτα από μήνες κατασκοπείας και υποθέσεων, το πιο δημοφιλές μοντέλο της Jeep στην Αμερικάνικη αγορά, το νέο Grand Cherokee παρουσιάστηκε σήμερα και επίσημα ύστερα από αρκετές αναβολές λόγω της παγκόσμιας πανδημίας. Το νέο επταθέσιο Grand Cherokee L θα διατίθεται αρχικά μόνο στις αγορές των ΗΠΑ με την πενταθέσια έκδοση να ακολουθεί στα μέσα της χρονιάς. Το νέο μοντέλο δανείζεται σχεδιαστικές επιρροές και τεχνολογικές καινοτομίες από το Grand Wagoneer Concept.

Παρουσιάστηκε επίσημα το νέο Jeep Grand Cherokee 

Η εμφάνιση του νέου Grand Cherokee κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά σε σχέση με το γερασμένο πλέον υπάρχον Cherokee που βρίσκεται στην αγορά από τον Νοέμβριο του 2013. Παραμένει φυσικά αναγνωρίσιμο με τη μάσκα να προέρχεται από το Grand Wagoneer Concept και τα νέα μακρόστενα LED φωτιστικά σώματα να ενώνονται με τη μεγάλη χρωμιωμένη μάσκα της Jeep.

Παρουσιάστηκε επίσημα το νέο Jeep Grand Cherokee

Το προφίλ δεν είναι τόσο δυναμικό με τα τετραγωνισμένα φτερά, τους μεγάλους τροχούς και τις διακριτικές μπάρες οροφής να δημιουργούν ένα πιο premium σχήμα. Στο πίσω μέρος τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED είναι πολύ πιο λεπτά από το παρελθόν, με την χρωμιωμένη λωρίδα των παραθύρων να φτάνει στο πίσω παρμπρίζ πάνω από το οποίο βρίσκεται μία διακριτική αεροτομή οροφής. Η μακρύτερη επταθέσια έκδοση L έχει μεγαλύτερες πίσω πόρτες σε σχέση με το κανονικό -πενταθέσιο- Grand Cherokee που θα έχει πιο κοντό μεταξόνιο.

Παρουσιάστηκε επίσημα το νέο Jeep Grand Cherokee 

Το νέο Jeep Grand Cherokee χρησιμοποιεί μία ολοκαίνουργια πλατφόρμα με αυτοφερόμενο πλαίσιο που αποτελείται κατά 60% από χάλυβα υψηλής αντοχής, ενώ προσοχή έχει δοθεί και στη μείωση βάρους με το καπό, την πόρτα του πορτπαγκάζ, το μπροστινό υποπλαίσιο και τις αρθρώσεις της ανάρτησης να είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο.

Παρουσιάστηκε επίσημα το νέο Jeep Grand Cherokee

Τα μπροστινά ημιαξόνια είναι ενσωματωμένα στον κινητήρα για μείωση μεταφοράς θορύβου στην καμπίνα, ενώ οι νέες «ενεργές» βάσεις του κινητήρα αλλάζουν τα χαρακτηριστικά απόσβεσης σύμφωνα με την ταχύτητα του οχήματος παρέχοντας μειωμένους κραδασμούς. Η απόσταση από το έδαφος είναι στα 216mm ενώ προαιρετικά διατίθεται και αερανάρτηση Quadra-Lift που αυξομειώνει το ύψος του αμαξώματος από 211mm έως και 277mm. Στην κορυφαία έκδοση το Jeep Grand Cherokee L έχει γωνίες προσέγγισης 30,1°, ράμπας 22,6° και διαφυγής 23,6°.

Παρουσιάστηκε επίσημα το νέο Jeep Grand Cherokee 

Τα διαθέσιμα κινητήρια σύνολα κατά το λανσάρισμα θα είναι δύο: ο V6 3,6lt Pentastar απόδοσης 294Ps και 35,6kgm και ο Hemi V8 5,7lt με 362Ps και 54kgm. Στα μέσα της χρονιάς (πιθανότατα μαζί με το λανσάρισμα της Ευρωπαϊκής έκδοσης) η γκάμα θα εμπλουτιστεί με μία plug-in hybrid έκδοση με την ονομασία 4xe. Και τα δύο σύνολα βενζίνης θα συνεργάζονται με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, ενώ ανάλογα με την έκδοση θα διατίθενται τρία διαφορετικά συστήματα τετρακίνησης - το βασικό Quadra-Trac I, το Quadra-Trac II (με κοντές σχέσεις) και το Quadra-Drive II με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό στον πίσω άξονα.

Παρουσιάστηκε επίσημα το νέο Jeep Grand Cherokee 

Το εσωτερικό του νέου Grand Cherokee είναι πιο πολυτελές με τις καλά εξοπλισμένες εκδόσεις να διαθέτουν δερμάτινες επενδύσεις σε μεγάλο μέρος της καμπίνας και λεπτομέρειες ξύλου. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 10,25in συνδυάζεται με κεντρική οθόνη αφής 10,1in (8,4in στις βασικές εκδόσεις) που υιοθετεί το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας UConnect 5, ενώ προαιρετικά διατίθεται και head-up display.

Παρουσιάστηκε επίσημα το νέο Jeep Grand Cherokee

Το σύστημα infotainment υποστηρίζει φυσικά συνδεσιμότητα μέσω των Android Auto και Apple CarPlay ενώ διαθέτει επιπλέον 12 θύρες USB για τη φόρτιση smartphones και tablet. Ο επιλογέας του αυτόματου κιβωτίου είναι πλέον περιστροφικός, ενώ δίπλα του βρίσκονται διακόπτες για το πρόγραμμα οδήγησης και για το ύψος της ανάρτησης (στα μοντέλα με Quadra-Lift) με τους λάτρεις του ήχου να μπορούν να επιλέξουν το  προαιρετικό ηχοσύστημα της McIntosh με 19 συνολικά ηχεία.

Παρουσιάστηκε επίσημα το νέο Jeep Grand Cherokee 

Η διάθεση του Jeep Grand Cherokee L θα ξεκινήσει στην αμερικανική αγορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ λίγο αργότερα θα ακολουθήσουν το πενταθέσιο Jeep Grand Cherokee (που πιθανότατα θα εξοπλίζεται και με ένα νέο κινητήριο σύνολο 2lt) και οι υβριδικές εκδόσεις 4xe.

Παρουσιάστηκε επίσημα το νέο Jeep Grand Cherokee