Τέλη κυκλοφορίας 2023: Τελευταία ευκαιρία πριν «πέσουν» πρόστιμα

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Τελευταία ευκαιρία πριν «πέσουν» πρόστιμα

Ακριβώς μετά την Καθαρά Δευτέρα, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες οχημάτων προκειμένου να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2023. Παράλληλα, την ίδια μέρα, λήγει και η προθεσμία για να θέσουν οι φορολογούμενοι τα οχήματά τους σε ακινησία και να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση που δεν πληρώσουν εγκαίρως τα τέλη κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες δίκυκλων και οχημάτων ΙΧ, θα κληθούν να πληρώσουν το διπλάσιο ποσό που τους αναλογεί. Δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας διπλασιάζονται εάν δεν καταβληθούν στο ακέραιο έως τις 28 Φεβρουαρίου (τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου).

Εύκολη διαδικασία μέσω της εφαρμογής MyCar

Για να λάβουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα ειδοποιητήρια για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να ακολουθήσουν την εξής διαδικασία στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, www.aade.gr

Μπαίνετε στην εφαρμογή MyCar.

Πατάτε την επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».

Εισάγετε τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet και πατάτε ΣΥΝΔΕΣΗ.

Επιλέγετε το «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων».

Επιλέγετε το «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».

Επιβεβαιώνετε ότι εμφανίζεται ο σωστός αριθμός ΑΦΜ, το έτος 2023 και έπειτα εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Πατάτε το «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» προκειμένου να σώσετε το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.

Επιλέγοντας το «Κατάσταση Οχημάτων» μπορείτε να έχετε την τρέχουσα κατάσταση των οχημάτων σας, ενώ σε περίπτωση που έχετε περισσότερα από ένα οχήματα και θέλετε μια λίστα με συγκεντρωμένους τους κωδικούς πληρωμής για όλα, μπορείτε να επιλέξετε το «Αρχείο σε Φύλλο Εργασίας».

3 τρόποι πληρωμής

Οι διαθέσιμοι τρόποι πληρωμής των τελών κυκλοφορίας είναι όπως και πέρυσι τρεις. Το κράτος παρέχει τη δυνατότητα η αποπληρωμή να πραγματοποιηθεί είτε με QR Code είτε με πληρωμή σε φυσικό κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ είτε με τη χρήση πιστωτικής κάρτας σε δόσεις. Οι 3 τρόποι αναφέρονται πιο αναλυτικά παρακάτω:

1: QR Code

Το ειδοποιητήριο περιλαμβάνει και ένα QR Code. Σκανάροντας τον συγκεκριμένο κωδικό, μπορείτε να πληρώσετε εύκολα τα τέλη κυκλοφορίας μέσω Mobile Banking, χωρίς να γράψετε τον κωδικό πληρωμής (RF) και το ποσό που αντιστοιχεί.

2: Web banking

Αντιγράφετε τον κωδικό πληρωμής (RF) που αναγράφεται στο Έντυπο Πληρωμής των Τελών κυκλοφορίας σε μια τραπεζική πλατφόρμα Web banking, προσθέτετε το ποσό και εξοφλείτε. Αν επιπλέον διαθέτετε πιστωτική κάρτα, μπορείτε να πληρώσετε το ποσό των τελών κυκλοφορίας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις μέσω των ψηφιακών δικτύων των τραπεζών.

3: Φυσικά καταστήματα τραπεζών/ΕΛΤΑ

Αν παρ' όλα αυτά δεν είστε ιδιαίτερα εξοικειωμένη με την τεχνολογία και το internet, μπορείτε να επισκεφτείτε ένα κατάστημα τραπέζης και να πληρώσετε στο ταμείο ή να κάνετε χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματης πληρωμής. Εναλλακτικά η πληρωμή μπορεί να γίνει σε ένα κατάστημα ΕΛΤΑ αρκεί να έχετε μαζί σας το Έντυπο Πληρωμής των Τελών Κυκλοφορίας.

Ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους προκειμένου να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά μέσα από τη πλατφόρμα «myCAR». Η ΑΑΔΕ καλεί όσους θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας, να μην επισκέπτονται τις Εφορίες, αλλά να το κάνουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στη συνέχεια, οφείλουν να τις αφαιρέσουν και να τις κρατήσουν σπίτι τους.

Στην πλατφόρμα myCAR, έχετε τη δυνατότητα να:

  • Θέσετε σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά σας, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφθείτε τη ΔΟΥ σας.
  • Κατεβάσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβετε βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.
  • Άρετε την ακινησία του οχήματός τους και να πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Στην περίπτωση που το όχημα έχει καταθέσει αίτημα ακινησίας, αλλά βρεθεί να κινείται και να έχει πινακίδες, τότε αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο €10.000. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο €30.000 και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.