Αποκάλυψη για την 4η γενιά του Skoda Superb

Ταυτότητα Αυτοκινήτου
Μάρκα Skoda
Μοντέλο Superb
Segment E-Segment
Αποκάλυψη για την 4η γενιά του Skoda Superb

Το Skoda Superb είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα στην γκάμα της Skoda, βάζοντάς την δυνατά μέσα σε μια ιδιαίτερη όσο και δύσκολη κατηγορία, αυτή των μεγάλων σεντάν. Η λιμουζίνα της Skoda απέδειξε στη νεότερη ιστορία της και τις 3 γενιές αυτής, πως η χωροταξική μελέτη είναι το δυνατό σημείο των Τσέχων, κάτι που προφανώς ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα μοντέλα της σε όλες τις κατηγορίες. Το Superb συγκεκριμένα, είναι γνωστό ως το αυτοκίνητο με τον μεγαλύτερο χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών, αντίστοιχο που μόνο στις «Long» εκδόσεις premium κατασκευαστών μπορούσες να βρεις.

Αποκάλυψη για την 4η γενιά του Skoda Superb

Ένα μήνα μετά την παρουσίαση του ολοκαίνουριου Skoda Kodiaq, η Skoda επιστρέφει με τη νέα γενιά του Superd. Ενός αυτοκίνητου που δεν ανήκει στην SUV κατηγορία αλλά έχει τη δική του σημασία μέσα στην γκάμα της Skoda. Η νέα ναυαρχίδα της μάλιστα θα είναι διαθέσιμη σε liftback αμάξωμα όπου στα πρότυπα του Octavia το πίσω τζάμι θα ανοίγει μαζί με την πόρτα του χώρου αποσκευών, ενώ θα διατεθεί και σε Combi εκδόσεις, τη στιγμή που οι περισσότεροι κατασκευαστές δείχνουν να ξεχνούν την πάλαι ποτέ αγαπημένη κατηγορία των ευρωπαίων.

Το νέο Superb υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της Skoda με την ονομασία Modern Solid, ξεχωριστά στοιχεία της οποίας αποτελούν οι LED Matrix προβολείς εμπρός, τα στενά πίσω LED και η επιθετική σχεδίαση του εμπρός μέρους. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως πάρα τις θηριώδεις διαστάσεις του, το Superb σε αυτή του τη γενιά δείχνει και είναι πολύ πιο κομψό αισθητικά, τόσο στην Liftback όσο και στην Combi έκδοσή του.

Αναφορικά με τις διαστάσεις του, με μήκος στα 4.912mm, το νέο Superb είναι μεγαλύτερο κατά 43mm από την προηγούμενη γενιά του στο σεντάν αμάξωμα και κατά 109mm από την επαναφορά της στην γκάμα της Skoda, το 2001. Η Combi έκδοση έχει μήκος στα 4.902mm, είναι δηλαδή 40mm μεγαλύτερη από την προηγούμενη γενιά της.

Αποκάλυψη για την 4η γενιά του Skoda Superb

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η αύξηση στις διαστάσεις, έχει αυξήσει ακόμα περισσότερο τους αχανείς εσωτερικούς χώρους του Superb. Ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 645lt στην Liftback και 690lt στην Combi έκδοση αντίστοιχα, ενώ σημαντική αναβάθμιση έχουμε και στο κομμάτι της πρακτικότητας, έναν τομέα που και πάλι ξεχωρίζει η Skoda. Συνολικά η Simply Clever λογική της Skoda, προσφέρουν στο Superb 28 συστήματα που κάνουν τη ζωή των επιβατών του πιο άνετη και εύκολη. Ενδεικτικά, εκτός από τις θήκες για ασύρματη φόρτιση συσκευών, το ψυγείο-ντουλαπάκι, την θήκη για ομπρέλα, την ξύστρα για τον πάγο και άλλα γνωστά από τα υπόλοιπα μοντέλα της στοιχεία της Simply Clever λογικής, στο Superb έχουμε θερμαινόμενα καθίσματα με μασάζ πολλαπλών λειτουργιών.  

Αποκάλυψη για την 4η γενιά του Skoda Superb

Το εσωτερικό του νέου Superb έχει έναν εμφανώς πιο σύγχρονο σχεδιαστικό αέρα από του προηγούμενου, ακολουθώντας και εδώ τη νέα σχεδιαστική προσέγγιση της Skoda. Δείχνει ποιοτικό και άνετο, ενώ πλούσιος αναμένεται και ο εξοπλισμός του σε όλα τα επίπεδα. Ξεχωρίζει πάντως για το ψηφιακό του προφίλ με μεγάλες οθόνες για τον πίνακα οργάνων και το infotainment, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός πως διαθέτει ένα νέο πάνελ με φυσικούς διακόπτες (Smart Dials) που θα ελέγχουν βασικές λειτουργίες του οχήματος μαζί με 3 περιστροφικούς διακόπτες για το σύστημα ψύξης-θέρμανσης, βελτιώνοντας την εργονομία.

Αποκάλυψη για την 4η γενιά του Skoda Superb

Στο πεδίο των διαθέσιμων κινητήρων του νέου Superb, η γκάμα του θα ξεκινά από τον 1,5lt TSI κινητήρα με 150Ps και ήπια υβριδικό σύστημα. Ο δίλιτρος TSI θα εξοπλίζει τις δικίνητες εκδόσεις του Superb και Superb Combi με 204Ps, με τις τετρακίνητες να αποδίδουν από τον ίδιο κινητήρα 265Ps. Υπάρχει και επιλογή για diesel με τον 1,9lt TDI να αποδίδει 150Ps στις δικίνητες και 193Ps στις 4κίνητες εκδόσεις. Όλες οι εκδόσεις θα συνδυάζονται με 7τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, εκτός από την Plug-In Hybrid έκδοση που θα έχει 6τάχυτο DSG και που θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά με τις Combi εκδόσεις του νέου Superb.

Αυτή η έκδοση συνδυάζει το νέο επαναφορτιζόμενο υβριδικό σύστημα του group VW με το θερμικό μοτέρ των 1,5lt να συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα, αποδίδοντας συνολικά 204Ps. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως με τη χρήση μπαταρίας 25,7kWh, η PHEV έκδοση του Superb Combi θα μπορεί να διανύσει ως ηλεκτρικό, παραπάνω από 100km, ενώ για τη φόρτισή της αρκούν 2 ½ ώρες από wallbox ισχύος 11kW ή 25min από ταχυφορτιστή 50kW για την ανάκτηση 10%-80%.

To νέο Skoda Superb θα ξεκινήσει την εμπορική του πορεία στην Ευρώπη στις αρχές του 2024, με την κατασκευή του να γίνεται στην μονάδα της Skoda στην Σλοβακία, εκεί που κατασκευάζεται και το –αποκλειστικά Station Wagon- Volkswagen Passat.