Αποκάλυψη της 4ης γενιάς της Σειράς 1 της BMW

Ταυτότητα Αυτοκινήτου
Μάρκα BMW
Μοντέλο Series 1
Segment C-Segment
Αποκάλυψη της 4ης γενιάς της Σειράς 1 της BMW

Η πρεμιέρα της νέας BMW Σειράς 1 σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στο 20ετές success story της μάρκας στην premium compact κατηγορία. Η νέα γενιά της Σειράς 1 ενισχύει το προφίλ της ως το πιο σπορ μοντέλο στο περιβάλλον του ανταγωνισμού, βασιζόμενη στην αναβάθμισή της σε όλους τους σχετικούς με την οδική συμπεριφορά της τομείς και όχι μόνο.

Αποκάλυψη της 4ης γενιάς της Σειράς 1 της BMW

Μεγάλωσε και αγρίεψε

Η σπορ αύρα της BMW Σειράς 1 υπογραμμίζεται στην τελευταία της γενιά από τις τυπικές αναλογίες BMW στις οποίες κυρίαρχα στοιχεία είναι το μακρύ καπό, ο μετατοπισμένος προς τα πίσω θάλαμος επιβατών, η δυναμικά ρέουσα γραμμή της οροφής και ένα έντονο πίσω μέρος. Οι διαστάσεις του πεντάθυρου μοντέλου έχουν αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με τον προκάτοχό του. Το μήκος της νέας BMW Σειράς 1 έχει αυξηθεί κατά 42mm φτάνοντας στα 4.361 mm, ενώ το μεταξόνιο παραμένει στα 2.670 mm, όπως και το πλάτος που είναι στα 1.800mm. Αυξημένο ωστόσο κατά 25mm, είναι το ύψος, φτάνοντας τα 1.459mm.

Το εμπρόσθιο μέρος ξεχωρίζει με την φαρδιά γρίλια της BMW η οποία έχει έντονη προς τα εμπρός κλίση, αλλά και τους στάνταρ προβολείς LED, ενώ η πλαϊνή όψη της χαρακτηρίζεται από το δυναμικό σφηνοειδές της σχήμα και τις επίπεδες γυάλινες επιφάνειες που στενεύουν προς τα πίσω. Ο δυναμισμός δεν λείπει βεβαίως και από το πίσω μέρος, εκεί όπου κυριαρχούν τα εντυπωσιακά πίσω φώτα δύο τμημάτων που επεκτείνονται στα πλευρικά τμήματα του οχήματος.

Αποκάλυψη της 4ης γενιάς της Σειράς 1 της BMW

Το προαιρετικό πακέτο M Sport Package και ο προαιρετικός εξοπλισμός M Sport Design καθιστούν τη νέα BMW Σειρά 1 ακόμα πιο δυναμική, μέσω των ειδικών χαρακτηριστικών που ενσωματώνουν στο αμάξωμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι μεγάλες εισαγωγές αέρα στον εμπρός προφυλακτήρα, οι έντονες πλαϊνές ποδιές και ένα τρισδιάστατο στοιχείο διαχύτη στον πίσω προφυλακτήρα.

Και πάλι σπορ…και πάλι premium στο εσωτερικό της

Η ανανεωμένη σχεδίαση του εσωτερικού της νέας BMW Σειράς 1 διαμορφώνει μια σύγχρονη πολυτελή ατμόσφαιρα με σπορ πινελιές και γενναιόδωρους χώρους για έως και πέντε επιβάτες. Οι επιφάνειες και τα στοιχεία διακόσμου υψηλής ποιότητας, ο επανασχεδιασμένος επιλογέας ταχυτήτων και η κυρτή οθόνη BMW Curved Display υπογραμμίζουν την προοδευτική, premium ατμόσφαιρα του εσωτερικού.

Αποκάλυψη της 4ης γενιάς της Σειράς 1 της BMW

Το ψηφιακό σύστημα απεικόνισης περιλαμβάνει μια οθόνη πληροφοριών 10,25” και μια οθόνη ελέγχου 10,7”. Ο αριθμός των διακοπτών και των χειριστηρίων στο cockpit έχει μειωθεί σημαντικά χάρη στη συνεπή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο κλιματισμός στη νέα BMW Σειρά 1 ελέγχεται επίσης ψηφιακά.  Η νέα BMW Σειρά 1 διαθέτει την τελευταία έκδοση του BMW iDrive με QuickSelect για διαισθητικό και άνετο χειρισμό των λειτουργιών του οχήματος.

Αποκάλυψη της 4ης γενιάς της Σειράς 1 της BMW

Η νέα αρχική οθόνη εμφανίζει εικονίδια λειτουργιών κάθετα τοποθετημένα στο ίδιο επίπεδο. Το «QuickSelect» εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε λειτουργίες χωρίς να χρειάζεται μετάβαση σε υπομενού. Το νέο BMW iDrive έχει σχεδιαστεί στοχευμένα για χειρισμό μέσω αφής και φωνητικό έλεγχο. Βασίζεται στο BMW Operating System 9, το οποίο παρέχει επίσης τη βάση για μια ιδιαίτερα εξατομικευμένη επιλογή πρόσθετων ψηφιακών υπηρεσιών. Οι ασύρματες αναβαθμίσεις λογισμικού επιτρέπουν την ενσωμάτωση νέων και βελτιωμένων λειτουργιών στο όχημα. 

Νέοι κινητήρες και αποκλειστικά με 7τάχυτο κιβώτιο Steptronic διπλού συμπλέκτη

Όλοι οι κινητήρες της νέας BMW Σειρά 1, ανήκουν στην τελευταία γενιά αρθρωτών μηχανικών συνόλων του BMW Group. Ο τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας της νέας BMW 120 και ο τετρακύλινδρος diesel της νέας BMW 120d συνδυάζονται με ήπια υβριδική τεχνολογία 48 Volt, η οποία ενισχύει τόσο την αποδοτικότητα όσο και την άμεση παροχή ισχύος.

Αποκάλυψη της 4ης γενιάς της Σειράς 1 της BMW

Με μέγιστη ισχύ τους 170 ίππους, το σύστημα κίνησης της νέας BMW 120 προσφέρει επιτάχυνση από 0 στα 100 km/h σε 7,8sec, ενώ η νέα BMW 120d των 163Ps εξασφαλίζει επιτάχυνση από στάση στα 100 km/h σε 7,9sec. Η βασική έκδοση BMW 118d, η οποία επίσης χρησιμοποιεί ένα τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα, αποδίδει 150 ίππους και ολοκληρώνει την ίδια επιτάχυνση σε 8,3sec.

Στην κορυφή της γκάμας βρίσκεται η BMW M135 xDrive με σημαντικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόδοσης. Η συγκεκριμένη έκδοση της BMW M κινείται από έναν τετρακύλινδρο κινητήρα με απόδοση 300Ps και διαθέτει στάνταρ το προσαρμοζόμενο πλαίσιο Adaptive M Chassis με σπορ σύστημα διεύθυνσης και έξυπνο σύστημα τετρακίνησης, επιταχύνοντας από 0 στα 100 km/h σε 4,9sec.

Όλες οι κινητήριες μονάδες συνεργάζονται στάνταρ με 7-τάχυτο κιβώτιο Steptronic διπλού συμπλέκτη.

Βελτιωμένη ακαμψία αμαξώματος και περαιτέρω εξέλιξη του πλαισίου

Η BMW Σειρά 1, προκειμένου να συνεχίσει να αποτελεί την πιο σπορ πρόταση της κατηγορίας, έρχεται και με αναβαθμίσεις και βελτιώσεις που αφορούν το κομμάτι ης οδικής της συμπεριφοράς. Η ευελιξία, η ακρίβεια του συστήματος διεύθυνσης και η δυναμική στις στροφές της νέας BMW Σειράς 1 ενισχύονται χάρη στην αυξημένη ακαμψία της δομής του αμαξώματος και της σύνδεσης του πλαισίου. Η προηγμένη τεχνολογία πλαισίου περιλαμβάνει βελτιστοποιημένη κινηματική, βάσεις στήριξης για τις αντιστρεπτικές δοκούς με υψηλή προφόρτιση και νέα τεχνολογία αμορτισέρ. Η γωνία κάστερ των μπροστινών τροχών έχει αυξηθεί κατά 20%, εξασφαλίζοντας ευστάθεια και βελτιστοποιημένη αίσθηση του τιμονιού.

Αποκάλυψη της 4ης γενιάς της Σειράς 1 της BMW

Εκτός από τον άμεσα ελεγχόμενο περιορισμό της ολίσθησης των τροχών, η νέα BMW Σειρά 1 διαθέτει επίσης ένα ενσωματωμένο σύστημα πέδησης και ζάντες ελαφρού κράματος 17in (18in στην M135 xDrive) στον βασικό εξοπλισμό της. Το προαιρετικό M Sport Package περιλαμβάνει το Adaptive M Chassis, το οποίο χαμηλώνει το όχημα έως και 8 mm, σπορ σύστημα διεύθυνσης και ζάντες ελαφρού κράματος 18in. Προαιρετικά διατίθενται επίσης ζάντες ελαφρού κράματος έως 19in και σύστημα σπορ φρένων M.

Επίσημα τον Οκτώβριο

Η Σειρά 1 θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία, ενώ το επίσημο λανσάρισμά της στην αγορά έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2024.