Αττική Οδός: Πώς θα δοθεί η αποζημίωση των 2.000 ευρώ

Αττική Οδός: Πώς θα δοθεί η αποζημίωση των 2.000 ευρώ

Αποζημίωση 2.000 ευρώ θα πάρουν όσοι οδηγοί βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό κατά την διάρκεια του χιονιά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων το ποσό αυτό θα δοθεί ανά αυτοκίνητο και όχι ανά επιβάτη. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υφυπουργού Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, με τους επικεφαλής της Εταιρείας Αττικές Διαδρομές που διαχειρίζεται την Αττική Οδό, προκειμένου να αποφασιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της αποζημίωσης. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως αν τελικά υιοθετηθεί η απόφαση του ποσού της αποζημίωσης να δοθεί μόνο στα αυτοκίνητα και όχι στους επιβάτες που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι για δεκάδες ώρες χωρίς φαγητό και θέρμανση εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα», αναμένεται να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων. Και αυτό γιατί αρκετοί ήταν αυτοί που ήταν επιβάτες ταξί, υπάλληλοι-οδηγοί μικρών και μεγάλων φορτηγών που ανήκουν σε εταιρείες ή και ακόμα συνεπιβάτες των οδηγών που προσπάθησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τότε κανείς από τους παραπάνω δεν θα μπορεί να πάρει την αποζημίωση των 2.000 ευρώ.  

Κατά τη συνάντηση του υφυπουργού με τους επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας της Αττικής Οδού αρχικά θα συζητηθεί ο τρόπος που θα καταφέρουν να ταυτοποιήσουν τα οχήματα που εγκλωβίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο, καθώς από μια ώρα και μετά όσοι έμπαιναν στον αυτοκινητόδρομο δεν έκοβαν εισιτήριο αφού είχαν σταματήσει να λειτουργούν τα εκδοτήρια.

Τα κριτήρια για την αποζημίωση

Στην συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί αρχικά το εύρος του αριθμού των δικαιούχων της αποζημίωσης. Για να προσδιοριστεί ο αριθμός αυτός θα γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνικών και ψηφιακών μέσων, προκειμένου να καθοριστούν πόσα οχήματα βρέθηκαν στην Αττική Οδό την Δευτέρα και τα ξημερώματα της Τρίτης, αλλά και πόσες ώρες παρέμειναν οι οδηγοί -και οι συνεπιβάτες τους- εγκλωβισμένοι.

Ένα από τα σενάρια θέλει να ορίζονται ως δικαιούχοι όσοι πέρασαν από τα διόδια της Αττικής Οδού τη Δευτέρα μετά της 10:00 το πρωί, ενώ είναι πιθανόν να προσμετρηθεί και η διάρκεια παραμονής στον αυτοκινητόδρομο.

Αττική Οδός: Πώς θα δοθεί η αποζημίωση των 2.000 ευρώ 

Προσφυγές κατά της εταιρείας Αττικές Διαδρομές

Πολλοί είναι αυτοί που θα σκοπεύουν να προσφύγουν κατά της εταιρείας Αττικές Διαδρομές και γι’αυτό δεν ξέρουν αν πρέπει να δεχθούν το ποσό της αποζημίωσης (2.000 ευρώ), θεωρώντας ότι έτσι μπορεί να χάσουν το δικαίωμα προσφυγής. «Είναι σε μία κατάσταση που καλούν στα δικηγορικά γραφεία και ρωτούν αν θα πρέπει να δεχτούν την αποζημίωση των 2.000 ευρώ ή αν θα πρέπει να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Έχω υπόψιν μου πελάτη ο οποίος είχε σοβαρό θέμα με τον διαβήτη του, έμεινε κλεισμένος με την γυναικά του η οποία ήταν καρκινοπαθής 13 ολόκληρες ώρες, χωρίς να έχουν ούτε νερό ούτε να μπορούν να φανέ ούτε να μπορούν να πάρουν τα φάρμακα τους» λέει η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη στην ΕΡΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, έχει δηλώσει ότι: «Πέρα από τη χρηματική καταβολή που θα δοθεί, δεν παραιτείται -και αυτό πρέπει να το κάνουμε σαφές- κανένας από τίποτα. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν άμεσα και από εκεί και πέρα, όποιος πολίτης θέλει να διεκδικήσει κάτι παραπάνω, είναι ελεύθερος να το κάνει».

Η ανακοίνωση της Αττικής Οδού

«Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ενημερώνει ότι σε συνέχεια της πρωτόγνωρης και έντονης χιονοκαταιγίδας που σημειώθηκε χθες (24/1) στην Αττική και με αίσθημα έμπρακτης συμπαράστασης απέναντι στους οδηγούς και συνεπιβάτες τους που δοκιμάστηκαν στους οδικούς άξονες της Αττικής Οδού, πρόκειται να διαθέσει παροχή ύψους 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο, εφόσον ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των οχημάτων από τις αρμόδιες αρχές. Μέχρι και αυτή την ώρα οι άνθρωποι της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ επιχειρούν, μαζί με την Αστυνομία, τον Στρατό και την Πυροσβεστική, στους οποίους εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, προκειμένου να απεγκλωβιστούν και τα τελευταία οχήματα με τους επιβάτες τους, με ασφάλεια, υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μετά και τον απεγκλωβισμό του τελευταίου οδηγού η εταιρεία θα τοποθετηθεί για τα γεγονότα και τις ευθύνες που αναλογούν στον κάθε εμπλεκόμενο φορέα».