Κορυφαία VZ έκδοση για το CUPRA Born με 322 PS

Ταυτότητα Αυτοκινήτου
Μάρκα CUPRA
Μοντέλο Born
Segment C-Segment
Power Train Electric
Κορυφαία VZ έκδοση για το CUPRA Born με 322 PS

Το Born VZ είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο επιδόσεων στην γκάμα της CUPRA, με τον λογότυπο VZ (από το Veloz που σημαίνει γρήγορος στα Ισπανικά) να αναδεικνύει τον σπορ χαρακτήρα του σε όλα τα επίπεδα.

Κορυφαία VZ έκδοση για το CUPRA Born με 322 PS

Το Born VZ, διαφοροποιείται ελαφρώς σε αισθητικό επίπεδο από τα υπόλοιπα Born, μέσω αρχικά του ιδιαίτερου χρώματος Dark Forest που βλέπουμε και στις φωτογραφίες, αν και θα διατίθεται και στην Midnight Black απόχρωση. Οι εντυπωσιακές ζάντες των 20in και οι λογότυποι VZ περιφερειακά συμπληρώνουν τις μικρές διαφορές, χαρίζοντας όμως συνολικά ένα ακόμα πιο ξεχωριστό χαρακτήρα σε αυτή την έκδοση του Born.

Κορυφαία VZ έκδοση για το CUPRA Born με 322 PS

Στο εσωτερικό του, το Born VZ και πάλι δεν έχει πολλές διαφορές, οι σημαντικότερες όμως είναι τα νέα bucket και πανέμορφα καθίσματα που έχουμε δει και στην κορυφαία έκδοση VZ5 του Formentor, καθώς και την αύξηση της διαγωνίου της οθόνης αφής για το infotainment στις 12,9in έναντι των 12in των υπόλοιπων εκδόσεων του Born. Στο ήδη όμορφο, ποιοτικό και σπορτίφ αισθητικά εσωτερικό του Born, η έκδοση VZ προσθέτει επιπλέον και paddles πίσω από το τιμόνι, τα οποία προφανώς δεν αλλάζουν σχέσεις, αλλά μέσω αυτών μπορείς να ρυθμίσεις το επίπεδο ανάκτησης ενέργειας του ηλεκτρικού του συστήματος.

Κορυφαία VZ έκδοση για το CUPRA Born με 322 PS

Σημαντικότερο πεδίο βελτίωσης και αυτό που διαμορφώνει την έκδοση VZ του Born, είναι ο ηλεκτροκινητήρας του. Αυτός έχει μέγιστη απόδοση 322 ίππων, με την VZ έκδοση να είναι έτσι πιο δυνατή κατά 91Ps από την αμέσως πιο γρήγορη έκδοση e-Boost του Born, αλλά και κατά 118Ps από την αρχική έκδοση των 204Ps του Born. Αυτή η αύξηση στην απόδοση, έχει θετικό αντίκτυπο στις επιδόσεις, με το VZ Βorn να είναι πιο γρήγορο κατά 1 ολόκληρο sec στην διαδικασία της επιτάχυνσης από στάση, με το 0-100km/h να έρχεται τώρα σε 5,7sec. Βασικό είναι επίσης το γεγονός πως η τελική ταχύτητα στο Born VZ αυξήθηκε κι αυτή κατά 40km/h, φτάνοντας τώρα τα 200km/h.

Κορυφαία VZ έκδοση για το CUPRA Born με 322 PS

Εκτός από τον ηλεκτροκινητήρα όμως, η έκδοση Born VZ του CUPRA έχει αυξήσει και την χωρητικότητα της μπαταρίας που χρησιμοποιεί από τα 77kWh, στα 79kWh κάτι που σημαίνει πως στο βωμό των καλύτερων επιδόσεων δεν θυσιάζει σημαντικά την αυτονομία. Με μια πλήρη φόρτιση και σε μεικτές συνθήκες οδήγησης λοιπόν σύμφωνα με το πρότυπο WLTP,  το CUPRA Born VZ μπορεί να προσφέρει έως και 570km αυτονομίας.

Τέλος, το πισωκίνητο και σε αυτή την έκδοση Born, έχει βελτιώσεις στο σύστημα διεύθυνσης, στην ανάρτηση και τα φρένα, προκειμένου να ενισχυθεί ο σπορτίφ οδηγικός του προσανατολισμός.

Η κορυφαία έκδοση του CUPRA Born θα είναι διαθέσιμη για πώληση στην Ευρώπη από το τρίτο τρίμηνο του έτους.