Το Jet Car που παραλίγο να σκοτώσει τον Hammond

Το Jet Car που παραλίγο να σκοτώσει τον Hammond

Ο γνωστός παρουσιαστής του The Grand Tour Richard Hammond είχε ένα τρομακτικό ατύχημα το 2006, όταν για λογαριασμό της εκπομπής Top Gear του BBC, οδήγησε το Vampire Jet Car. Ο Hammond έχασε τον έλεγχο του Vampire όταν έσκασε το μπροστινό δεξί ελαστικό την ώρα που πήγαινε με 513km/h, στον διάδρομο του αεροδρομίου Elvington της RAF που βρίσκεται στην περιοχή του York. Με το συγκεκριμένο Jet Car, ο Collin Fallows είχε καταρρίψει το ρεκόρ ταχύτητας στη Βρετανία το 2000, πιάνοντας τα 483,3km/h.

Το Vampire Jet Car χρησιμοποιούσε τότε έναν κινητήρα κατασκευασμένο από την Bristol-Siddeley, που ονομαζόταν Orpheus, στον οποίο είχε προσαρμοστεί ένας μετακαυστήρας από Jaguar και παρήγαγε πάνω από 12.000Ps. Μετά το ατύχημα ο Hammond χρειάστηκε να νοσηλευτεί για πέντε εβδομάδες και να περάσει από μια σειρά θεραπειών μέχρι να ανανήψει πλήρως και να επανέλθει στην ενεργό δράση.

Το Vampire Jet Car αγοράστηκε από μια ομάδα η οποία ανέλαβε την αποκατάστασή του και από τότε το εμφανίζει σε διάφορα shows στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανακατασκευή του Jet Car περιελάμβανε την αποκατάσταση μέρους του roll-cage που προστατεύει τον οδηγό, αφού είχε χρειαστεί να κοπεί προκειμένου το σωστικό συνεργείο να βγάλει από μέσα τον Hammond. Παράλληλα αντικαταστάθηκαν όλα τα εξωτερικά panels του οχήματος, ενώ ο κινητήρας παρέμεινε ο ίδιος.