Ανανέωση για την Porsche Taycan, με ιπποδυνάμεις έως 952Ps

Ταυτότητα Αυτοκινήτου
Μάρκα Porsche
Μοντέλο Taycan
Segment Sportscars
Power Train Electric
Ανανέωση για την Porsche Taycan, με ιπποδυνάμεις έως 952Ps

Μετά την ηλεκτρική Macan που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, η Porsche προχώρησε και στην ανανέωση της Τaycan, τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της πρώτης της ηλεκτρικής πρότασης στην αγορά.

Εκτός από το αισθητικό κομμάτι, οι ανανεωμένες εκδόσεις της Taycan έρχονται με περισσότερη ισχύ και καλύτερες επιδόσεις, προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερη ηλεκτρική αυτονομία αλλά και μικρότερους χρόνους φόρτισης.

Ακόμη πιο ελκυστικός σχεδιασμός

Με νέο στυλ μπροστά και πίσω και νέους προβολείς και πίσω φώτα, οι ειδικοί στο τμήμα Style Porsche έχουν τελειοποιήσει ακόμη περισσότερο το καθαρόαιμο design της Taycan. Τα νέα μπροστινά φτερά και οι πιο επίπεδοι προβολείς αναδεικνύουν πιο έντονα το πλάτος του μοντέλου, ενώ οι νέοι προβολείς διαθέτουν τεχνολογία HD Matrix. Μεταξύ των νέων χαρακτηριστικών της Taycan, συναντάμε επίσης το νέο ιδιαίτερο χρώμα Turbonite των εκδόσεων Turbo και Turbo S που τις καθιστά ακόμα πιο εντυπωσιακές.

Ανανέωση για την Porsche Taycan, με ιπποδυνάμεις έως 952Ps

Εντυπωσιακό σε εικόνα και ποιότητα παραμένει και το εσωτερικό των ανανεωμένων Taycan το οποίο διαθέτει νέα φιλοσοφία όσον αφορά στο χειρισμό του συστήματος και της οθόνης αφής. Ο πίνακας οργάνων, η κεντρική οθόνη και η προαιρετική οθόνη συνοδηγού διαθέτουν βελτιστοποιημένο περιβάλλον χρήστη με πρόσθετες λειτουργίες, ενώ ο βασικός εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας είναι πιο πλούσιος από ό,τι στο παρελθόν. Επιπλέον, όλες οι εκδόσεις της Taycan διαθέτουν από το βασικό εξοπλισμό την προσαρμοζόμενη αερανάρτηση και τα προστατευτικά μαρσπιέ αλουμινίου.

Ανανέωση για την Porsche Taycan, με ιπποδυνάμεις έως 952Ps

Καλύτερες επιδόσεις

Χάρη στη νέα λειτουργία «push to pass» που περιλαμβάνεται στο πακέτο Sport Chrono, η ιπποδύναμη ενισχύεται για 10 δευτερόλεπτα κατά έως και 95PS, ανάλογα με το μοντέλο, με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όλα τα ανανεωμένα μοντέλα να επιταχύνουν πολύ πιο γρήγορα από τους προκατόχους τους. Ενδεικτικά αναφέρονται δύο μοντέλα με αρκετά διαφορετικές επιδόσεις, με την Taycan να επιταχύνει στα 0-100km/h σε 4,8sec (0,6sec πιο γρήγορη από την προηγούμενη) και την Taycan Turbo S σε 2,4sec (0,4sec πιο γρήγορα).

Ανανέωση για την Porsche Taycan, με ιπποδυνάμεις έως 952Ps

Η βελτιωμένη επιτάχυνση έρχεται ως αποτέλεσμα της υψηλότερης απόδοσης του συστήματος μετάδοσης κίνησης. Για παράδειγμα, η βασική έκδοση της Taycan αποδίδει επιπλέον 82PS σε σύγκριση με το παρελθόν. Ενώ για την κορυφαία Taycan Turbo S, η απόδοση ενισχύεται κατά 190PS με το Launch Control, που σημαίνει ότι η απόδοση ισοδυναμεί με 952 ίππους.

Μεγαλύτερη αυτονομία

Ανάλογα με την έκδοση του αμαξώματος και τον κινητήρα, η αυτονομία κατά WLTP φτάνει τα έως και 678km, υπάρχει δηλαδή μια αύξηση που αντιστοιχεί σε 175km ή ποσοστό 35%. Η ανανεωμένη Taycan προσφέρει επιπλέον και μικρότερους χρόνους φόρτισης. Για παράδειγμα, σε σταθμούς φόρτισης 800 V DC, η Taycan  μπορεί να δεχθεί έως 320kW, δηλαδή 50kW περισσότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Επομένως, ανάλογα με το στυλ οδήγησης, -μεταξύ άλλων παραγόντων-, μπορεί και μειώνεται στο μισό ο χρόνος που απαιτείται για φόρτιση από το 10 στο 80% σε σύγκριση με το παλαιότερο μοντέλο. Στην πρώτη γενιά της Taycan, η κατάσταση φόρτισης (state of charge) έφτανε από το 10 στο 80% στους 15 οC μέσα σε 37 λεπτά. Υπό ανάλογες συνθήκες, η ανανεωμένη Taycan φορτίζεται μέσα σε μόλις 18 λεπτά, παρά τη μεγαλύτερη χωρητικότητα της μπαταρίας της. Η μπαταρία Performance Plus διαθέτει πλέον μεγαλύτερη μικτή χωρητικότητα με 105 kWh, σε αντίθεση με τις 93 kWh του παρελθόντος.

Τέλος, έχει βελτιωθεί και η ικανότητα ταχυφόρτισης της νέας μπαταρίας Performance η οποία πλέον μπορεί και διατηρεί την ισχύ φόρτισης πάνω από 300kW για έως και πέντε λεπτά.

Βελτιωμένη αποδοτικότητα

Ανανέωση για την Porsche Taycan, με ιπποδυνάμεις έως 952Ps

Η ταυτόχρονη βελτίωση απόδοσης και αποδοτικότητας επιτυγχάνεται χάρη σε διάφορους παράγοντες: το προηγμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης με νέο πίσω άξονα που αποδίδει έως και 80 kW περισσότερη ισχύ από τον προκάτοχό του (ισχύει για όλα τα μοντέλα), τον inverter τροποποιημένου ημιτόνου με βελτιστοποιημένο λογισμικό, τις πιο ισχυρές μπαταρίες, το αναβαθμισμένο σύστημα θερμικής διαχείρισης, την υπερσύγχρονη αντλία θερμότητας και τον ανανεωμένο σχεδιασμό των συστημάτων ανάκτησης ενέργειας και τετρακίνησης.

Η μέγιστη ικανότητα ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση από μεγάλες ταχύτητες πέρασε από τα 290 στα 400kW, που αντιστοιχεί σε αύξηση άνω του 30%.

Την άνοιξη του 2024, στις εκθέσεις Porsche Centers

Και οι τρεις εκδόσεις αμαξώματος (Τaycan sports sedan, Taycan Cross Turism ο και Taycan Sport Turismo) διαθέτουν επίσης ακόμα πλουσιότερο εξοπλισμό ενώ για κάθε τύπο αμαξώματος υπάρχουν τέσσερις επιλογές συστήματος μετάδοσης της κίνησης (πίσω και τετρακίνηση). Η ανανεωμένη Taycan θα ξεκινήσει την εμπορική της πορεία μέσω των Porsche Centers από  την άνοιξη του 2024.