Απαγόρευση των θερμικών κινητήρων στην Βρετανία

Απαγόρευση των θερμικών κινητήρων στην Βρετανία

Εντός των ημερών αναμένεται ανακοίνωση από τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson, στην οποία θα ανακοινώνει την απαγόρευση πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2030 και μετά.

Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η απαγόρευση να γίνει το 2040, ενώ στη συνέχεια το έτος μηδέν ήταν το 2035. Οι Financial Times αναφέρουν πως με αυτό τον τρόπο οι Βρετανοί ασκούν μοχλό πίεσης στις αυτοκινητοβιομηχανίες να εξελίσσουν περισσότερα αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, αφού έχουν θέσει σαν στόχο της μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050.

Στους ίδιους ρυθμούς κινείται και η Ιρλανδία, ενώ ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν πως τα υβριδικά αυτοκίνητα θα είναι διαθέσιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι και το 2035.

Η βρετανική κυβέρνηση θα στηρίξει την αλλαγή αυτή με ή με £500 εκατομμύρια, με ένα ποσό από αυτά να επενδύεται σε σταθμούς φόρτισης σε απομονωμένα σημεία της χώρας. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν αυτή τη χρονιά στην Βρετανία καλύπτουν το 73,6%, ενώ τα ηλεκτροκίνητα μόλις το 5,5%.

Η Honda πάντως είχε δηλώσει πως και μια περίοδος των 15 χρόνων είναι αρκετά μικρή για αυτή την μετάβαση, πόσο μάλλον τα 10 χρόνια που θα μεσολαβήσουν μέχρι το 2030.