Από 92.290 ευρώ η τιμή του Toyota GR Yaris στη Γαλλία…

Ταυτότητα Αυτοκινήτου
Μάρκα Toyota
Μοντέλο Yaris
Segment B-Segment
Από 92.290 ευρώ η τιμή του Toyota GR Yaris στη Γαλλία…

Είναι γεγονός πως η αύξηση των τιμών των νέων αυτοκινήτων προβληματίζει έντονα όλες τις αγορές, το συγκεκριμένο όμως παράδειγμα δεν είναι απολύτως αντιπροσωπευτικό αυτού και προέρχεται από την αγορά της Γαλλίας. Εκεί όπου τα αυτοκίνητα φορολογούνται και με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους CO2, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται σημαντικά οι τιμές των πιο σπορ μοντέλων της αγοράς.

Το Toyota GR Yaris λοιπόν που ανανεώθηκε πρόσφατα, πωλείται στη Γαλλία στην τιμή των 92.290 ευρώ, τιμή που αναμφισβήτητα του στερεί οποιοδήποτε δικαίωμα έχει για να προσβλέπει σε μια καλή εμπορική πορεία, με την Toyota να έχει ως στόχο τα 300 αυτοκίνητα στη συγκεκριμένη αγορά.

Από 92.290 ευρώ η τιμή του Toyota GR Yaris στη Γαλλία…

Συγκεκριμένα, η τιμή του GR Yaris ξεκινά από τα 46.300 ευρώ, όμως τα 190gr CO2/km που εκπέμπει αυξάνουν την τιμή του επιπλέον κατά 45.990 ευρώ. Με λίγα λόγια, όσα χρήματα ζητάει η Toyota για το αυτοκίνητο που κατασκευάζει, άλλα τόσα απαιτεί και η Γαλλική κυβέρνηση για να του επιτρέψει να κυκλοφορεί.

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα όμως για τους Γάλλους που γλυκάθηκαν από το αυτόματο κιβώτιο που για πρώτη φορά τοποθετείται στον μικρό πύραυλο της Toyota. Σε αυτή την περίπτωση η αρχική τιμή του GR Υaris ξεκινά από τις 48.800 ευρώ που σε συνδυασμό με τα 210gr CO2/km ανεβάζουν την τιμή του κατά 60.000 ευρώ. Και είναι η πρώτη φορά που η φορολόγηση ξεπερνάει την αρχική τιμή ενός μοντέλου, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί και παγκόσμιο φαινόμενο.

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί πως αυτή η «ποινικοποίηση» των ρύπων έχει αυξηθεί σημαντικά  από τις αρχές του 2024 στη Γαλλία και γι’αυτό θα δούμε κι άλλα τέτοια κωμικά παραδείγματα στο μέλλον, ενώ δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την... "καμπούρα" των Γάλλων στην προκειμένη περίπτωση, αφού και τα δικά μας παραδείγματα, με τις τιμές που διαμορφώνουν ο Φ.Π.Α και τα Τ.Τ., δεν είναι λιγότερο αστεία.