Δικαστική διαμάχη με επίκεντρο ένα Wrangler

Δικαστική διαμάχη με επίκεντρο ένα Wrangler

Ένα Jeep Wrangler με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τραγικής και επίπονης δικαστικής διαμάχης στο Michigan, που έχει παγιδεύσει έναν ιδιοκτήτη ο οποίος δεν ήταν πουθενά κοντά στο αυτοκίνητό του, όταν ενεπλάκη σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Ο ιδιοκτήτης του Wrangler το είχε αφήσει στην αντιπροσωπεία Rochester Hills Chrysler Jeep Dodge στις 13 Μαρτίου του 2020 για αλλαγή λαδιών. Ένας ανειδίκευτος μηχανικός 19 χρονών, ο οποίος μάλιστα δεν ήξερε πώς να χειριστεί ένα αυτοκίνητο με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, προκάλεσε τον θανατηφόρο τραυματισμό ενός συναδέλφου του όταν έβαλε μπροστά τον κινητήρα και άφησε το πετάλι του συμπλέκτη, έχοντας επιλεγμένη την πρώτη σχέση. 

Το θέμα έχει τραβήξει την προσοχή της χώρας επειδή η οικογένεια του νεκρού μηχανικού μήνυσε τον Sergio Enrique Diaz-Navarro, τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου που το παρέδωσε για να γίνει σέρβις, κατηγορώντας τον ότι είναι «αντικαταστάτης υπεύθυνος για τις πράξεις αμέλειας», αναφέρει η εφημερίδα Kansas City Star. Ο David Femminineo, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του νεκρού μηχανικού Hawkins, έχει υποστηρίξει ότι η κατάσταση είναι παρόμοια με την ευθύνη ενός ιδιοκτήτη όταν δανείζει το αυτοκίνητό του σε έναν φίλο. Ωστόσο, η πραγματικότητα της κατάστασης είναι ακόμη πιο περίπλοκη από αυτό. 

Ο Femminineo είπε στο Automotive News ότι, αν και η οικογένεια του Hawkins θέλει πράγματι να μηνύσει την αντιπροσωπεία που έκανε την αλλαγή λαδιών, έχει αναγκαστεί σε αυτήν την κατάσταση από τη νομοθεσία του Michigan που εμποδίζει τους εργαζόμενους να μηνύσουν τον εργοδότη τους για ατυχήματα που συμβαίνουν στον χώρο εργασίας. Ο νόμος λέει επίσης ότι μια αντιπροσωπεία δεν ευθύνεται για τις πράξεις των ατόμων που οδηγούν ένα όχημα με την άδεια του ιδιοκτήτη. 

Το Rochester Hill Chrysler Dodge έχει διαταχθεί από το δικαστήριο να αποζημιώσει τον Diaz-Navarro εάν κριθεί υπεύθυνος για αμέλεια. Αυτό σημαίνει ότι «στην πραγματικότητα, ο ιδιοκτήτης θα θεωρηθεί υπεύθυνος, αλλά η ασφαλιστική εταιρεία της αντιπροσωπείας πληρώνει», σύμφωνα με τον Femminineo, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι ενάγοντες ήλπιζαν να εισπράξουν αποζημίωση πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια. 

Ο Diaz-Navarro λέγεται ότι δεν έχει ενεργή αμέλεια και τα αρχεία λένε ότι έχει προσφέρει $100.000  σε όρια πολιτικής, καθώς συμφωνεί ότι «είναι υπεύθυνος για ζημιές βάσει του νόμου περί ευθύνης του ιδιοκτήτη». Το δικαστήριο, ωστόσο, έκρινε ότι δικαιούται αποζημίωση και ως έχει, η αντιπροσωπεία και ο άλλος μηχανικός θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τυχόν αποζημιώσεις και αμοιβές δικηγόρου στην υπόθεση. 

Η αντιπροσωπεία, ωστόσο, πρόκειται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αποζημίωσης, αναφέρει το Fox2Detroit. Εάν κερδίσει, ο Navarro-Diaz θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για όλα τα χρήματα που απονεμήθηκαν στην οικογένεια Hawkins. Ο δικηγόρος του είπε στο πρακτορείο ότι σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την υπόθεση σε μια δίκη στα τέλη αυτού του μήνα.