Η BYD ετοιμάζει εργοστάσιο στην Τουρκία

Η BYD ετοιμάζει εργοστάσιο στην Τουρκία

Η κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, ανοίγει ένα νέο, πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην επέκταση των δραστηριοτήτων της εκτός των χωρών της Ασίας. Χθες συμφώνησε με την τουρκική κυβέρνηση να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής οχημάτων στην Τουρκία, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, με ετήσια δυναμική 150.000 οχημάτων.

Ο υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας της Τουρκίας, Μεχμέτ Φατίχ Καζίρ, δημοσίευσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, φωτογραφίες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να συναντά τον διευθύνοντα σύμβουλο της BYD Γουάνγκ Τσουανφού σε μια τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το εργοστάσιο. «Προβλέπουμε ότι η BYD θα δημιουργήσει στη χώρα μας μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικών και επαναφορτιζόμενων υβριδικών αυτοκινήτων με ετήσια δυναμικότητα 150.000 οχημάτων και ένα κέντρο Ε&Α για τεχνολογίες κινητικότητας, με επένδυση περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων», δήλωσε ο Kacir. «Η εγκατάσταση, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει την παραγωγή στα τέλη του 2026, θα απασχολεί άμεσα έως και 5.000 άτομα».

Η BYD ετοιμάζει εργοστάσιο στην Τουρκία

Το νέο αυτό εργοστάσιο θα δώσει στην BYD ευκολότερη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία τελωνειακής ένωσης. Θυμίζουμε ότι πριν περίπου 1 εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων (για να προστατεύσει την βιομηχανία της), πλήττοντας την BYD με επιπλέον δασμούς ύψους 17,4%, πλέον του υφιστάμενου συντελεστή 10%. Ο δασμός της ΕΕ έρχεται ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ που έχουν ήδη προχωρήσει σε τετραπλασιασμό των δασμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα σε ποσοστό άνω του 100%.

Η BYD ετοιμάζει εργοστάσιο στην Τουρκία

Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στην επαρχία Μανίσα, η οποία απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Σμύρνη, ένα σημαντικό λιμάνι στις ακτές του Αιγαίου. Η BYD θα δημιουργήσει επίσης ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Τουρκία. Η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται σε συνέχεια των εγκαινίων την περασμένη εβδομάδα ενός εργοστασίου της BYD στην Ταϊλάνδη, του πρώτου της στη Νοτιοανατολική Ασία. Αυτό θα είναι το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων που ανήκει σε ξένο κατασκευαστή στην Τουρκία. «Χάρη στα μοναδικά πλεονεκτήματα της Τουρκίας, όπως το αναπτυσσόμενο τεχνολογικό οικοσύστημα, η ισχυρή βάση προμηθευτών, η εξαιρετική τοποθεσία και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, η επένδυση της BYD σε αυτή τη νέα μονάδα παραγωγής θα αναπτύξει περαιτέρω τις τοπικές δυνατότητες παραγωγής της μάρκας και θα αυξήσει την υλικοτεχνική αποτελεσματικότητα», ανέφερε η BYD σε ανακοίνωσή της. «Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε τους καταναλωτές στην Ευρώπη καλύπτοντας την αυξανόμενη ζήτηση για οχήματα νέας ενέργειας στην περιοχή», δήλωσε η BYD.

Η BYD ετοιμάζει εργοστάσιο στην Τουρκία

Η Τουρκία παρήγαγε περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα το 2023, εκ των οποίων περίπου το 70% ήταν επιβατικά αυτοκίνητα. Φιλοξενεί πολλές παγκόσμιες μάρκες, όπως η Toyota, η Ford, η Renault και η Hyundai, ως παραγωγική και εξαγωγική βάση. Περίπου 65.000 ηλεκτρικά οχήματα πωλήθηκαν στην Τουρκία πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 7,5% των συνολικών πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων στη χώρα. Η BYD κατασκευάζει επίσης ένα εργοστάσιο στην Ουγγαρία, το οποίο σκοπεύει να εγκαινιάσει πριν το 2026. Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης ένα νέο εργοστάσιο στη Βραζιλία και βρίσκεται σε συζητήσεις για τη δημιουργία ενός στο Μεξικό.