Η Χάλκη στο Λονδίνο και την World Travel Market

Ταυτότητα Αυτοκινήτου
Μάρκα Citroen
Μοντέλο Ami
Segment Α-Segment
Power Train Electric
Η Χάλκη στο Λονδίνο και την World Travel Market

Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης τουριστικής έκθεσης παγκοσμίως, «World Travel Market» στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της Χάλκης, της Αστυπάλαιας και της Νάξου ως Smart & Green Νησιών, στις 8 Νοεμβρίου. Στόχος της παρουσίασης των τριών Δήμων και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ήταν η προβολή της Ελλάδας ως «πράσινου – έξυπνου» τουριστικού προορισμού. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο εθνικό περίπτερο στο συνεδριακό κέντρο «ExCel» παρουσία εκατοντάδων δημοσιογράφων και influencers που ασχολούνται με τον τουρισμό, ενώ παρόντες ήταν ο Υπουργός Τουρισμού κος Βασίλης Κικίλιας, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κος Δημήτρης Φραγκάκης και η Διευθύντρια του ΕΟΤ Λονδίνου κα Ελένη Σκαρβέλη.

Το νησί της Χάλκης έχει μπει εδώ και 1 χρόνο στην εποχή της αειφορίας και έχει μετατραπεί σε πρότυπο “πράσινης” οικονομίας, καινοτομίας και αειφόρου κινητικότητας. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι η τάχιστη ολοκλήρωση του project που διήρκησε λιγότερο από 4 μήνες (2 Ιουλίου 2021 υπογραφή MoU και στις 5 Νοεμβρίου 2021 έλαβε χώρα η Τελετή Παράδοσης από τον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη). Με τη χρήση οικονομικής, πράσινης ενέργειας για τις μετακινήσεις και τις ευρύτερες δραστηριότητες του νησιού, το project αποκτά παγκόσμια σημασία, καθώς η Χάλκη αποτελεί παράδειγμα και έχει αναδειχθεί σε διεθνές πρότυπο που θα επιτελέσει ρόλο “οδηγού” για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, στη βιώσιμη μετακίνηση και την πλήρη απανθρακοποίηση των Ελληνικών νησιών. Σημαντική αναφορά για τη Χάλκη, έγινε στις εργασίες της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP27, στις 7 Νοεμβρίου, από τον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς είχε  την ευκαιρία να αναδείξει ελληνικές πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα GR–ECO islands, το οποίο πιλοτικά έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στη Χάλκη. Η παρουσίαση του προγράμματος, το οποίο αποβλέπει μεταξύ άλλων στην αντικατάσταση ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα μικρά νησιά και την τόνωση της ηλεκτροκίνησης ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της Συνόδου.

Στη σεμνή τελετή που έλαβε χώρα στο Περίπτερο της Ελλάδας στην Διεθνή Έκθεση «World Travel Market» στο Λονδίνο, την έναρξη της Παρουσίασης έκανε ο Υπουργός Τουρισμού, κος Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η ηλεκτροκίνηση, με την παράλληλη δημιουργία σταθμών φόρτισης, τροφοδοτούμενοι με ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του κλιματικού αποτυπώματος των μεταφορών και γενικότερα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Ο στόλος των νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες του Δήμου, του Λιμενικού, της Αστυνομίας και της Ενεργειακής κοινότητας της Χάλκης. Η εφαρμογή του έργου έκανε τη Χάλκη το πρώτο GR-ECO ISLAND».

Ο κος Δημήτρης Καββούρης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Συγγελίδη, παρουσίασε στον Διεθνή Τύπο, τους ταξιδιωτικούς πράκτορες από όλο τον κόσμο και σε σημαντικούς Παράγοντες από την Πολιτική ηγεσία της χώρας μας τη συμβολή της Citroen στη μετατροπή της Χάλκης στο 1ο Πράσινο και έξυπνο GR-ECO νησί. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Ευχαριστούμε τον ΕΟΤ και τον Δήμαρχο κο Φραγκάκη για την πρόσκληση να εκπροσωπήσουμε μαζί του το όμορφο νησί της Χάλκης σε αυτή την σπουδαία εκδήλωση. Στη Citroen και στον Όμιλο Συγγελίδη είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που συμμετείχαμε σε αυτό το εξαιρετικό έργο στο νησί της Χάλκης μετατρέποντάς τη σε πρότυπο νησί αυτονομίας και βιώσιμης μετακίνησης, με στόχο μια ολοκληρωμένη “πράσινη μετάβαση” που έχει άμεσο και θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και των επιχειρήσεων του νησιού».

Ο Δήμαρχος Χάλκης κος Ευάγγελος Φραγκάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στις προτεραιότητές μας είναι η συμμετοχή της Χάλκης σε σημαντικές εκθέσεις διεθνούς κύρους όπως η συγκεκριμένη, στο πλαίσιο του στόχου μας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού μας. Στόχος μας να διεκδικήσουμε για το νησί της Χάλκης την ταυτότητα του ελκυστικού Βιώσιμου Τουριστικού Προορισμού, 12 μήνες το χρόνο».