Η GM ψάχνει συνεργάτη

Η GM ψάχνει συνεργάτη

Η General Motors και η LG Energy Solution φέρεται να ματαίωσαν τα σχέδια για την κατασκευή ενός τέταρτου εργοστασίου κατασκευής στοιχείων μπαταριών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Αύγουστο, οι δύο εταιρείες αποκάλυψαν ότι εξέταζαν μια τοποθεσία στο New Carlisle της Ιντιάνα και ότι περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια θα επενδυθούν σε αυτήν. Τώρα, δύο πηγές που μίλησαν με το Reuters αναφέρουν ότι τα σχέδια έχουν ακυρωθεί, αν και τόσο η GM όσο και η LG Energy έχουν αρνηθεί την αναφορά.

Σε δήλωση που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, η GM είπε ότι «είναι πολύ σαφές ότι το σχέδιό μας περιλαμβάνει επένδυση σε ένα τέταρτο εργοστάσιο κυττάρων στις ΗΠΑ, αλλά δεν πρόκειται να σχολιάσουμε εικασίες». Η LG Energy πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για ένα τέταρτο εργοστάσιο παραμένουν σε εξέλιξη, αλλά σημείωσε ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση».

Η GM και η LG Energy λειτουργούν ήδη ένα εργοστάσιο μπαταριών κοινής επιχείρησης στο Οχάιο και επί του παρόντος κατασκευάζουν ένα εργοστάσιο 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Μίσιγκαν που πρόκειται να ανοίξει το 2024. Οι εργασίες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη σε ένα εργοστάσιο 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Τενεσί.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο εταιρειών τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για ένα τέταρτο εργοστάσιο. Υποστηρίζεται ότι η αυτοκινητοβιομηχανία διεξάγει συζητήσεις με έναν άλλο προμηθευτή μπαταριών με τον οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί σε ένα νέο εργοστάσιο στοιχείων μπαταρίας.

Είναι κατανοητό ότι τα στελέχη της LG Energy δίσταζαν να δεσμευτούν σε ένα τέταρτο εργοστάσιο κυψελών με την GM, δεδομένου του εκπληκτικού ρυθμού της τρέχουσας επέκτασής της στις ΗΠΑ. Όχι μόνο εργάζεται σε τρία εργοστάσια με την GM, αλλά η LG Energy εργάζεται επίσης σε ένα εργοστάσιο με τη Stellantis στο Windsor του Οντάριο και ένα με τη Honda στο Οχάιο. Η αβεβαιότητα γύρω από τις τρέχουσες μακροοικονομικές προοπτικές πιστεύεται επίσης ότι συνέβαλε στην απόφαση της LG Energy να μην προχωρήσει.