Η Honda επιστρέφει στην F1

Η Honda επιστρέφει στην F1

Η Honda Motor Co., Ltd. ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδιά της να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1 της FIA από το 2026 ως προμηθευτής μονάδων ισχύος. Η Honda συμφώνησε να συνάψει συνεργασία με την Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team ως προμηθευτής μονάδων ισχύος που θα συμμορφώνονται με τους νέους σχετικούς κανονισμούς της F1, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ από το 2026.

Με στόχο την επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας ως το 2030, από το 2026, η F1 θα εφαρμόσει νέους κανονισμούς με αναλογία μέγιστης ισχύος κινητήρα/ηλεκτροκινητήρα 50/50. Αυτό σημαίνει μια σημαντική αύξηση στην ανάπτυξη της ηλεκτρικής ισχύος σε σύγκριση με την τρέχουσα αναλογία, ενώ απαιτείται επίσης η χρήση ενός 100% βιώσιμου καυσίμου.

Συγκεκριμένα, οι κανονισμοί του 2026 απαιτούν μείωση της ισχύος του κινητήρα, ενώ παράλληλα τριπλασιάζεται η ισχύς του συστήματος ανάκτησης ενέργειας (ERS), το οποίο ανακτά κινητική ενέργεια σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως το φρενάρισμα, και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μέγιστη παραγωγή ισχύος που θα είναι περίπου ισοδύναμη μεταξύ θερμικού κινητήρα και ηλεκτροκινητήρα.

Οι εν λόγω αλλαγές στους κανονισμούς των μονάδων ισχύος της F1 συνάδουν με την κατεύθυνση που ακολουθεί η Honda προς την επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας. Δουλεύοντας με αυτούς τους κανονισμούς, η Honda θα ωφεληθεί σημαντικά καθώς ανοίγονται νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη μελλοντικών τεχνολογιών προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, η Honda αποφάσισε να αποδεχτεί τη νέα πρόκληση συμμετοχής στους αγώνες της F1.

Η Honda Racing Corporation (HRC), η οποία από το 2022 είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες στο μηχανοκίνητο αθλητισμό αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, θα αναλάβει την ανάπτυξη μονάδων ισχύος, τη συμμετοχή σε αγώνες και τη διαχείριση των αγώνων της F1.

«Ένας από τους βασικούς λόγους για την απόφασή μας να ανταποκριθούμε στη νέα πρόκληση στη F1 είναι ότι ο κορυφαίος θεσμός αγώνων στον κόσμο επιδιώκει να λειτουργεί εφεξής με έναν βιώσιμο τρόπο. Αυτό έρχεται σε πλήρη συμφωνία με την κατεύθυνση της Honda για ανθρακική ουδετερότητα και θα μας διευκολύνει περαιτέρω την ανάπτυξη των τεχνολογιών μας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης» σχολίασε ο Toshihiro Mibe, Γενικός CEO της Honda.