Οικολογικές επενδύσεις για την FCA

Οικολογικές επενδύσεις για την FCA

Ο Όμιλος Fiat Chrysler Automobiles (FCA) συνεχίζει να προχωρά σε πρωτοβουλίες και επενδύσεις που σαν στόχο έχουν τη συνολική μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος των μονάδων παραγωγής και των προϊόντων της. Στο πλαίσιο των ενεργειών που αφορούν στον εξηλεκτρισμό της γκάμας, η μονάδα παραγωγής του Mirafiori στο Τορίνο θα δεχθεί σημαντικές αναβαθμίσεις που εντάσσονται στο συνολικό επενδυτικό πλάνο του Ομίλου για την Ιταλία, ύψους 5δις. ευρώ, για την περίοδο 2019-2021. Σε συνεργασία με την Terna, έχει προβλεφθεί η δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου V2G (Vehicle-to-Grid) στον κόσμο, το οποίο θα συνδέσει 700 ηλεκτρικά οχήματα (Fiat 500 BEV) μέσω μιας δομής όπου τα οχήματα θα ανταλλάσουν ενέργεια με το δίκτυο με στόχο τη σταθερότητά του στις ώρες αιχμής. Παράλληλα, η FCA ανακοίνωσε δύο ακόμα νέα προγράμματα, την εγκατάσταση ενός ηλιακού πάρκου στο Mirafiori με φωτοβολταϊκά στοιχεία συνολικής έκτασης 120.000m2 στις οροφές των κτηρίων και επιπλέον 30.000m2 που θα καλύπτουν 1.750 θέσεις στάθμευσης. Η συνολική δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρισμού του συστήματος θα είναι της τάξης των 15 MW. Η συγκεκριμένη επένδυση θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων της μονάδας παραγωγής κατά 5.000.000 kg, ενώ παράλληλα θα παρέχει και την αναγκαία ενέργεια για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων που σταθμεύουν στην εγκατάσταση. Η συγκεκριμένη επένδυση θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τις Edison και ENGIE. Επίσης, την εγκατάσταση 850 σημείων φόρτισης σε διάφορα σημεία του Mirafiori, εκ των οποίων τα 750 θα βρίσκονται στο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων των εργαζόμενων.
Οι παραπάνω επενδύσεις πραγματοποιούνται παράλληλα με μια σειρά βελτιώσεων στις γραμμές παραγωγής, αλλά και πρωτοβουλιών που αφορούν στην εκπαίδευση των εργαζομένων, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 5.000 άτομα και αφιερώνονται περισσότερες από 80.000 ώρες. Όλα τα παραπάνω σαν τελικό στόχο έχουν να μεταμορφώσουν την εγκατάσταση του Mirafori σε ένα παράδειγμα προηγμένης τεχνολογίας και σεβασμού προς το περιβάλλον σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο. 
Το πρόγραμμα παραγωγής της μονάδας στο Mirafiori περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τα Fiat 500 BEV, στα οποία οι μονάδες παραγωγής έχουν ολοκληρωθεί και τα πρώτα αυτοκίνητα προ-παραγωγής βρίσκονται ήδη σε δοκιμές, το ξεκίνημα της υβριδικής έκδοσης της Maserati Ghibli, καθώς και την κατασκευή μονάδας παραγωγής για τα αμιγώς ηλεκτρικά Maserati GranTurismo και GranCabrio. Πλέον, γίνονται οι απαραίτητες επενδύσεις ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα παραγωγής των κιβωτίων 6 σχέσεων στις 350.000μονάδες/έτος. Επίσης, έχει ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης μονάδας παραγωγής που θα κατασκευάζει τις μπαταρίες για τα ηλεκτρικά μοντέλα της Maserati, στο Mirafiori Battery Hub. Η συνολική επένδυση για τη μονάδα παραγωγής στο Τορίνο αγγίζει τα 2δις ευρώ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2022.  «Τα νέα προγράμματα με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη σε συνδυασμό με τις ενέργειες που ήδη έχουν ολοκληρωθεί καταδεικνύουν την εστίαση της FCA σε αυτόν το σημαντικό τομέα. Με μια σειρά νέων εξηλεκτρισμένων προϊόντων που θα παρουσιαστούν και αυτά τα πρωτοποριακά προγράμματα, το 2020 αποτελεί μια πολύ σημαντική χρονιά για το μέλλον του Ομίλου.» δήλωσε ο Pietro Gorlier, COO της FCA για την περιοχή ΕΜΕΑ.