Ταυτότητα Αυτοκινήτου
Μάρκα Mazda
Μοντέλο CX-30
Segment C-SUV
Power Train Hybrid
Mazda CX-30 e-Skyactiv-X 2.0 186Ps

Το Mazda CX-30 είναι το μεσαίου μεγέθους crossover της γιαπωνέζικης εταιρείας με έδρα την Χιροσίμα, το οποίο διαθέτει μοναδικό design, με premium χαρακτήρα και είναι πλέον εξοπλισμένο με τη νέα γενιά κινητήρων e-Skyactiv-X. Προσφέρεται τόσο σε δικίνητες όσο και σε τετρακίνητες εκδόσεις με το μηχανικό κιβώτιο Skyactiv-MT, αλλά και το αυτόματο Skyactiv-Drive των έξι σχέσεων. Η έκδοση που δοκιμάζουμε είναι η προσθιοκίνητη με το αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων και με ένα εξαιρετικά πλήρες πακέτο εξοπλισμού.

Μοντέρνο και minimal

Το CX-30 ακολουθεί την σχεδιαστική γραμμή των υπόλοιπων μοντέλων της Mazda, με την ευμεγέθη μάσκα, τα κεκλιμένα μπροστινά φώτα που δίνουν έναν επιθετικό τόνο, σε συνδυασμό με απαλές minimal γραμμές, που συνθέτουν ένα ξεχωριστό και όμορφο σύνολο. Οι διαστάσεις του το τοποθετούν στο μέσο της κατηγορίας των C-SUV, έχοντας 4.395mm μήκος, 1.795mm πλάτος, χαμηλή σιλουέτα με το ύψος να μην ξεπερνάει τα 1.435mm και ένα μεταξόνιο στα 2.655mm, το οποίο υπόσχεται επαρκείς χώρους για τέσσερις ενήλικους επιβάτες. Ο χώρος αποσκευών ξεκινάει από τα 430lt και με τα πίσω καθίσματα διπλωμένα, φτάνει στα 1.406lt, όμως στις εκδόσεις που διαθέτουν το πακέτο Sound, που περιλαμβάνει ηχοσύστημα υψηλής πιστότητας της Bose και δώδεκα ηχεία, ο χώρος μειώνεται στα 422lt και στα 1.398lt αντίστοιχα. Ο crossover χαρακτήρας του CX-30 δικαιολογείται από τα 175mm της ελάχιστης απόστασης από το έδαφος, τα οποία υπόσχονται κάποιες εκτός δρόμου δυνατότητες που περιορίζονται αφενός από την απουσία των κατάλληλων ελαστικών, αλλά και -για την περίπτωση του αυτοκινήτου της δοκιμής- από την απουσία τετρακίνησης.

 Mazda CX-30 e-Skyactiv-X 2.0 186Ps

Premium χαρακτήρας

Το εσωτερικό αποπνέει premium αέρα, αφού απαρτίζεται από μαλακά στην υφή υλικά, με πολύ καλή ποιότητα συναρμολόγησης και κατασκευής. Η θέση οδήγησης είναι εργονομική και τα καθίσματα συγκρατούν σωστά το σώμα, όντας άνετα. Κάτι που θα εκτιμηθεί είναι η παρουσία φυσικών διακοπτών για τον αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, καθώς και για το ηχοσύστημα, όπως επίσης θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα και το περιεχόμενο του εξοπλισμού. Η πλούσια έκδοση GT Plus της δοκιμής περιλαμβάνει θερμαινόμενα καθίσματα εμπρός, θερμαινόμενο τιμόνι, ηλεκτρικά ανοιγόμενη θύρα στον χώρο αποσκευών, ζάντες αλουμινίου 18in, καθώς και το πλήρες πακέτο συστημάτων ασφαλείας i-Activsense που περιλαμβάνουν εντοπισμό πεζών με αυτόματο φρενάρισμα, σύστημα παρακολούθησης νεκρής γωνίας, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας, κάμερα οπισθοπορείας και πολλά ακόμα.

Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει μια αιωρούμενη οθόνη 8,8in, που συνδυάζεται με έναν ιδιαίτερο ψηφιακό πίνακα οργάνων, ο οποίος χρησιμοποιεί αναλογικά όργανα για το στροφόμετρο και τις ενδείξεις θερμοκρασίας και καυσίμου, αλλά διαθέτει ψηφιακές ενδείξεις για το ταχύμετρο και τις τιμές κατανάλωσης, αυτονομίας κτλ. Το αυτοκίνητο της δοκιμής ήταν επιπλέον εξοπλισμένο με το πακέτο Luxury, που περιλαμβάνει δερμάτινες επενδύσεις στα καθίσματα, ηλεκτρική ρύθμιση για το κάθισμα του οδηγού και Head Up Display.

Mazda CX-30 e-Skyactiv-X 2.0 186Ps

Η μεγάλη αλλαγή

Η μεγάλη αλλαγή στο CX-30 εντοπίζεται στο χώρο του κινητήρα. Εκεί λοιπόν θα συναντήσουμε τον e-Skyactiv-X με τον μηχανικό συμπιεστή και το ήπιο υβριδικό σύστημα των 24V. Κύριο χαρακτηριστικό του e-Skyactiv-X είναι πως δανείζεται τις αρετές ενός πετρελαιοκινητήρα, δηλαδή την χαμηλή κατανάλωση και τον βαθμό απόδοσης καύσης, χωρίς όμως τις κακές του συνήθειες, δηλαδή την τραχιά λειτουργία και την εκπομπή σωματιδίων. Ο κινητήρας έχει ιδιαίτερα υψηλό λόγο συμπίεσης για βενζινοκινητήρα, που φτάνει το 15:1, πράγμα που όταν το έμβολο βρίσκεται το άνω νεκρό σημείο, φέρνει το καύσιμο στο όριο της αυτανάφλεξης. Ο αυλός εισαγωγής έχει τέτοια σχεδίαση που στροβιλίζει έντονα το μείγμα και το ωθεί στα τοιχώματα του κυλίνδρου και εκείνη την ώρα γίνεται ένας δεύτερος ψεκασμός ενός πλουσιότερου μείγματος, κοντά στο μπουζί. Η ανάφλεξη του δευτέρου μείγματος δημιουργεί ένα κύμα πίεσης το οποίο, όντας αντίθετο με τη φορά κίνησης του εμβόλου, αναφλέγει το αρχικό φτωχότερο μείγμα μέσω της αυξημένης πίεσης που δημιουργείται. Το μπουζί δίνει σπινθήρα είτε όταν ο κινητήρας βρίσκεται σε λειτουργία αυτανάφλεξης είτε όταν λειτουργεί σαν παραδοσιακός κινητήρας βενζίνης. Το σύστημα αυτό ονομάζεται Spark Plug Controlled Compression Ignition ή αλλιώς SPCCI. Φυσικά αυτό δεν ήταν τόσο απλό όσο ακούγεται, αφού η Mazda εξέλιξε νέα έμβολα με ειδική σχεδίαση στην κορώνα, μπεκ και σύστημα ψεκασμού καυσίμου υψηλής πίεσης.

Mazda CX-30 e-Skyactiv-X 2.0 186Ps

Ο μηχανικός υπερσυμπιεστής που αναφέραμε επεμβαίνει μόνο όταν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον αέρα στο μείγμα, ενώ μέσω ενός μαγνητικού συμπλέκτη απομονώνεται όταν δεν χρειάζεται επιπλέον αέρα το μείγμα για να φτωχύνει. Το ήπιο υβριδικό σύστημα αποτελείται από μια μίζα-γεννήτρια που συνδέεται μέσω ιμάντα με τον κινητήρα, καθώς και από μια μπαταρία ιόντων λιθίου των 24V, με ενεργειακή χωρητικότητα 0,17kWh. Χάρη στα παραπάνω, ο κινητήρας αποδίδει έξι επιπλέον ίππους σε σχέση με πριν, φτάνοντας την απόδοση του στα 186Ps στις 6.000rpm, με την ροπή του να είναι στα 24,5kgm στις 4.000rpm.

Από την θεωρία στην πράξη

Όλα τα παραπάνω που αναφέραμε για τον κινητήρα στην πράξη μεταφράζονται σε μια ιδιαίτερα χαμηλή τιμή μέσης κατανάλωσης, που κατά την διάρκεια της δοκιμής κυμάνθηκε στα 7,7lt/100km. Μπορεί να απέχει από τα 6,1lt/100km που ανακοινώνει η Mazda, όμως είναι ομολογουμένως μια αρκετά χαμηλή τιμή για έναν δίλιτρο κινητήρα φυσικής πνοής (μηχανικός συμπιεστής δεν βρίσκεται εκεί για να αυξήσει την ισχύ), που αποδίδει 186Ps και καλείται να κινήσει τα 1.466kg του αμαξώματος. Το πλαίσιο του CX-30 είναι ιδιαίτερα στιβαρό και σε συνδυασμό με τη σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης δημιουργούν ένα σύνολο αρκετά οδηγοκεντρικό. Περισσότερο σου δίνει την αίσθηση ότι οδηγείς ένα ελαφρά ψηλότερο Mazda 3, παρά κάποιο συνηθισμένο SUV. Ιδιαίτερα θετικές είναι οι εντυπώσεις που αποκομίζει κανείς από το τιμόνι του, το οποίο είναι άμεσο και ακριβές και προσφέρει καλή πληροφόρηση στον οδηγό. Θετικές είναι και οι εντυπώσεις από τα φρένα, που δύσκολα θα δείξουν σημάδια κόπωσης, ακόμα και σε συνθήκες πίεσης. Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω -για τις δικίνητες εκδόσεις-, και απορροφά με επιτυχία κάθε κακοτεχνία του δρόμου, ενώ παράλληλα περιορίζει τις κλίσεις όταν πιεστεί στις στροφές. Η ισχύς του κινητήρα είναι αρκετή και τα 8,6sec που χρειάζεται το CX-30 για να πιάσει τα 100km/h μαρτυρούν ότι εκτός από οικονομικό, είναι και σχετικά γρήγορο. Το αυτόματο κιβώτιο των έξι σχέσεων με μετατροπέα ροπής έχει ομαλή λειτουργία, με σχετικά αραιή κλιμάκωση και δεν διακρίνεται για τις ιδιαίτερα γρήγορες αλλαγές του. Η συμπεριφορά του CX-30 στο όριο είναι προβλέψιμη, με υψηλά περιθώρια πρόσφυσης, με τον οδηγό να νιώθει σίγουρος ότι διατηρεί πάντα τον έλεγχο. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο που συμβάλει μαζί με την ρύθμιση της ανάρτησης στα εξαιρετικά άνετα ταξίδια, είναι η καλή του ηχομόνωση.

Mazda CX-30 e-Skyactiv-X 2.0 186Ps  

Το τίμημα

Η βασική έκδοση του CX-30 με το χειροκίνητο κιβώτιο ξεκινάει από τα €28.159, ενώ η έκδοση με το αυτόματο από τα €33.003. Η αρκετά φορτωμένη από πλευράς εξοπλισμού έκδοση της δοκιμής, κοστίζει €37.346, ενώ η απόχρωση του, η Soul Crystal Red κοστολογείται €927 επιπλέον. Το τίμημα είναι αρκετά υψηλό και περιορίζει αρκετά το αγοραστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται. Είναι μεν ένα πολύ ποιοτικό αυτοκίνητο που μπαίνει στα χωράφια των premium μοντέλων, όμως η κατηγορία του έχει αρκετά πιο οικονομικά μοντέλα με εξίσου καλή ποιότητα κατασκευής και εξίσου καλό εξοπλισμό, όπως είναι το Hyundai Tucson, το νέο KIA Sportage και το νέο Nissan Qashqai.

Τιμή βασικής έκδοσης CX-30 e-Skyactiv-X 2.0 186Ps 6MT GT: €28.159

Τιμή έκδοσης δοκιμής CX-30 e-Skyactiv-X 2.0 186Ps 6AT GT Plus: €38.273

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΗΣ

Μας άρεσεΔεν μας άρεσε
Επιδόσεις Χώροι πίσω επιβατών
Ποιότητα κατασκευής Τιμή αγοράς
Ποιότητα κύλισης
Εξοπλισμός
Απόδοση κινητήρα
Κατανάλωση
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΤύποςΤετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας σε σειρά, μπλοκ και κυλινδροκεφαλή από αλουμίνιο, με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες/κύλινδρο
Κυβισμός1.998cc
Διάμετρος x Διαδρομή83,5mm x 91,2mm
Σχέση συμπίεσης15
ΤροφοδοσίαΆμεσος ψεκασμός, μηχανικός υπερσυμπιεστής
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚίνησηΣτους εμπρός τροχούς
ΚιβώτιοΑυτόματο 6 σχέσων
ΔιαφορικόΕλεύθερο
ΑΜΑΞΩΜΑ
Μήκος (mm)4.395
Ύψος (mm)1.435
Πλάτος (mm)1.795
Μεταξόνιο (mm)2.655
Βάρος (kg)1.466
Χώρος Αποσκευών (lt)422-1.398
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕμπρόςΓόνατα McPherson με ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική δοκός
ΠίσωΗμιάκαμπτος άξονας, αντιστρεπτική δοκός
ΦΡΕΝΑ
ΕμπρόςΑεριζόμενοι δίσκοι 295x28 mm με διπίστονες δαγκάνες
ΠίσωΣυμπαγείς δίσκοι 265x16 mm με μονοπίστονες δαγκάνες
ΤΡΟΧΟΙ
Ζάντες7Jx18in
Ελαστικά215/55
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Ονομαστική (lt/100 km)6,1
Δοκιμής (lt/100 km)7,7
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ
Ονομαστική ισχύς (Ps/rpm)186/6.000
Ονομαστική ροπή (kgm/rpm)24,5/4.000
0-100km/h (sec)8,6
Τελική ταχύτητα (km/h)204
ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ
C02 (gr/km)138 (WLTP)