Volvo EX90: To ηλεκτρικό SUV της νέας εποχής

Volvo EX90: To ηλεκτρικό SUV της νέας εποχής

Ένα πραγματικό επταθέσιο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV που αναβαθμίζει κι άλλο τα πρότυπά τηςVolvo στην ασφάλεια και ένας πιο βιώσιμος τρόπος ζωής: Το νέο Volvo EX90 αντιπροσωπεύει την έναρξη μίας νέας εποχής για την εταιρεία - μίας εποχής κατά την οποία δρομολογείτε μία αποφασιστική πορεία για ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον.
Ξεκινώντας με το EX90, η Volvo, θα παρουσιάζει ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο κάθε χρόνο. Έως το 2030, οι Σουηδοί σκοπεύουν να πωλούν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κάτι το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης στον κλάδο του αυτοκινήτου.
Το EX90 παρουσιάστηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης, εκφράζοντας τις σουηδικές καταβολές του. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή του από τον επόμενο χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και αργότερα και στην Κίνα, αντανακλά το παγκόσμιο αποτύπωμα της εταιρείας. Έως τότε, στόχος είναι αυτές οι δύο μονάδες παραγωγής να είναι κλιματικά ουδέτερες.
Για την Volvo το EX90 είναι το νέο «instant classic» του σκανδιναβικού design και η επιτομή της αρχής «το σχέδιο υπηρετεί τη λειτουργία». Είναι ένα κομψό, πολυχρηστικό οικογενειακό αυτοκίνητο με σύγχρονες αναλογίες, σε συνδυασμό με τεχνολογία αιχμής όσον αφορά την κεντρική υπολογιστική του μονάδα, τη συνδεσιμότητα και την ηλεκτροκίνηση, για βέλτιστη ασφάλεια, αποδοτική λειτουργία και αισθητική.
«Το Volvo EX90 είναι μία δήλωση για το πού είμαστε και το πού πηγαίνουμε», δήλωσε ο Jim Rowan, Διευθύνων Σύμβουλος. Είναι αμιγώς ηλεκτρικό, με αυτονομία έως και 600 km με μία πλήρη φόρτιση, σχεδιάστηκε για να αναβαθμίσει περαιτέρω τα πρότυπά στην ασφάλεια, είναι το πρώτο αυτοκίνητο Volvo που πραγματικά προσδιορίζεται από το εξαιρετικά προηγμένο λογισμικό του και αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου οικοσυστήματος που συνδέεται με το σπίτι σας και τις άλλες συσκευές σας.
Ασφάλεια πάνω από όλα
Η ασφάλεια, που προσφέρεται στον στάνταρ εξοπλισμό του Volvo EX90 είναι επίσης αυξημένη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μοντέλο Volvo πριν από αυτό. Είναι το αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε για να κατανοεί εσάς και τον χώρο που το περιβάλλει, συμβάλλοντας ώστε να παραμένετε ασφαλείς εσείς, οι αγαπημένοι σας, αλλά και οι άλλοι χρήστες του δρόμου. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να γίνεται πιο έξυπνο και πιο ασφαλές με την πάροδο του χρόνου, καθώς μαθαίνει από νέα δεδομένα και λαμβάνει ενημερώσεις.
Το Volvo EX90 διαθέτει αισθητήρες όπως κάμερες, ραντάρ και lidar, τα οποία συνδέονται με την υψηλών προδιαγραφών κεντρική υπολογιστική μονάδα του αυτοκινήτου, όπου ο επεξεργαστής NVIDIA DRIVE τρέχει το λογισμικό της Volvo Cars, παράγοντας σε πραγματικό χρόνο θέαση 360 μοιρών για τον κόσμο γύρω από το αυτοκίνητο.Οι αισθητήρες είναι σχεδιασμένοι για να αποκρίνονται και να αντιδρούν όταν εσείς καθυστερείτε, έστω και για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Το lidar μπορεί να ανιχνεύσει τον δρόμο μπροστά σας, ημέρα ή νύχτα, καθώς και σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου. Μπορεί να δει μικρά αντικείμενα που βρίσκονται εκατοντάδες μέτρα μπροστά, δημιουργώντας περισσότερο χρόνο για πληροφόρηση, δράση και αποφυγή. Οι αισθητήρες συνεισφέρουν επίσης στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της συνολικής απόδοσης της λειτουργίας υποβοηθούμενης οδήγησης Pilot Assist, με μία νέα λειτουργία υποβοήθησης στο τιμόνι κατά την αλλαγή λωρίδων.

Στο εσωτερικό, ειδικοί αισθητήρες και κάμερες, με την υποστήριξη αλγορίθμων, μετρούν τη συγκέντρωση του βλέμματος. Η τεχνολογία επιτρέπει στο Volvo EX90 να «αντιλαμβάνεται» εάν έχει αποσπαστεί η προσοχή σας, είστε νυσταγμένος ή με άλλο τρόπο απρόσεκτος, περισσότερο από ό,τι ήταν δυνατό σε ένα αυτοκίνητο Volvo μέχρι σήμερα.Το αυτοκίνητο σας προειδοποιεί, αρχικά με ένα απαλό τίναγμα και στη συνέχεια πιο επίμονα. Εάν συμβεί, να αποκοιμηθείτε ή να αντιμετωπίσετε πρόβλημα υγείας ενώ οδηγείτε, το Volvo EX90 σχεδιάστηκε για να σταμάτα με ασφάλεια και να καλεί βοήθεια.
Τεχνολογία με ανώτερο σκοπό
Μία κεντρική υπολογιστική μονάδα -που υποστηρίζεται από τις πλατφόρμες Xavier και Orin της NVIDIA DRIVE AI, τις πλατφόρμες Snapdragon Cockpit της Qualcomm Technologies και εσωτερικά εξελιγμένο λογισμικό από τους μηχανικούς της Volvo- εκτελεί τις περισσότερες από τις βασικές λειτουργίες μέσα στο αυτοκίνητο, από την ασφάλεια και το σύστημα infotainment έως τη διαχείριση της μπαταρίας. Με άλλα λόγια, το Volvo EX90 σας δεν θα είναι απλώς ένα νέο αυτοκίνητο, αλλά ένας ιδιαίτερα προηγμένος υπολογιστής σε τροχούς. Ακόμη καλύτερα, ακριβώς όπως και το smartphone ή το laptop σας, το Volvo EX90 σχεδιάστηκε για να γίνεται καλύτερο με την πάροδο του χρόνου, χάρη σε τακτικές ασύρματες (over-the-air) ενημερώσεις λογισμικού.
Συνδυάζοντας την κορυφαία υπολογιστική ισχύ του Cockpit Platforms της Snapdragon, με τις ικανότητες οπτικοποίησης του Unreal Engine, σας παρέχει γραφικά υψηλής ποιότητας στις οθόνες του αυτοκινήτου και στο head-up display.
Μία κεντρική οθόνη 14,5 ιντσών είναι η πύλη σας προς ένα σύστημα infotainment στην αγορά, με ενσωματωμένες υπηρεσίες και εφαρμογές Google. Συμπεριλαμβάνονται η φωνητική βοήθεια από το Google Assistant, η πλοήγηση από το Google Maps και οι περισσότερες από τις αγαπημένες εφαρμογές σας στο Google Play. Οι οθόνες στο Volvo EX90 σάς βοηθούν να διατηρείτε τη ματιά σας στον δρόμο, προσφέροντάς σας τη σωστή πληροφορία την κατάλληλη στιγμή. Το Volvo EX90 θα είναι επίσης συμβατό με ασύρματο Apple CarPlay.
Χάρη στη στάνταρ σύνδεση 5G, όπου διατίθεται, δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο να εγκαταστήσετε τις εφαρμογές που χρειάζεστε στην αρχική σας οθόνη και να απολαύσετε πλήρως διαισθητική πλοήγηση. Μπορείτε επίσης να κάνετε streaming την αγαπημένη σας μουσική μέσω του νέου ηχοσυστήματος αναφοράς Bowers & Wilkins με Dolby Atmos -για πρώτη φορά σε ένα Volvo-, καθώς και ηχεία ενσωματωμένα στα προσκέφαλα.
Το Volvo EX90 θα διαθέτει επίσης τεχνολογία τηλεφωνικού κλειδιού. Το smartphone σας λειτουργεί ως το κλειδί του αυτοκινήτου σας και το ξεκλειδώνει αυτόματα, ενώ ξεκινά μία αλληλουχία προσωπικής υποδοχής καθώς πλησιάζετε. Επιπλέον, την ώρα που μπαίνετε στο αυτοκίνητο θα φορτώνεται αυτόματα το προσωπικό σας προφίλ.

Κινητήρας-Αυτονομία
Η αρχικά διαθέσιμη twin-motor AWD έκδοση τροφοδοτείται από μία μπαταρία 111kWh και δύο ηλεκτροκινητήρες μόνιμου μαγνήτη που αποδίδουν από κοινού στην έκδοση υψηλών επιδόσεων 517 hpκαι 910 Nm ροπής. Σε συνδυασμό με το εντελώς νέο πλαίσιο, δημιουργούν μία ομαλή εμπειρία οδήγησης. Παρέχοντας αυτονομία οδήγησης με μηδενικούς ρύπους έως και 600 χλμ με μόνο μία φόρτιση, σύμφωνα με το πρότυπο δοκιμών WLTP, φορτίζει από το 10% έως το 80% σε λιγότερο από 30 λεπτά.
Ανακυκλωμένα υλικά
Το Volvo EX90 περιέχει περίπου 15% ανακυκλωμένο χάλυβα, 25% ανακυκλωμένο αλουμίνιο, καθώς και 48 κιλά ανακυκλωμένων πλαστικών και υλικών βιολογικής βάσης, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του συνόλου των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στο αυτοκίνητο – το υψηλότερο επίπεδο σε οποιοδήποτε μοντέλο Volvo έως σήμερα.
Τέλος, το Volvo EX90 είναι το αυτοκίνητο με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την ενεργοποίηση της δυνατότητας αμφίδρομης φόρτισης. Είναι μία τεχνολογία που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας ως επιπλέον πηγή τροφοδοσίας, για παράδειγμα προκειμένου να παρέχετε ενέργεια στο σπίτι σας, σε άλλες ηλεκτρικές συσκευές ή σε ένα άλλο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Volvo.